Neumann Tibor, intézetünk tudományos főmunkatársa szerkesztésében megjelent a „Királyi házunk népe” – Királyi és királynéi udvartartás a középkor végén című kötet a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozatban. 


A könyv egy négyéves kutatási program első nagyobb terjedelmű eredménye. Kutatócsoportunk 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy újra kutatás tárgyává tegye a középkor végi magyar királyi udvart. Az elmúlt években összeállítottuk a Mátyás- és Jagelló-kori udvartartás tagjainak listáját, illetve lexikonszócikkek formájában feldolgoztuk e személyek egy részének életrajzát. A kutatás számos olyan szempontra világított rá, amelyek jelentősen árnyalják a magyar királyi udvarról szóló ismereteinket. Kötetünk ezeket az új megfigyeléseket szeretné megosztani az érdeklődőkkel.  

A kötet három részre tagolódik: az elsőhöz tartozó tanulmányok egy-egy, a magyar királyi vagy királynéi udvarral kapcsolatos jelenséget járnak körül számos új forrás bevonásával. A második rész némi rálátást kíván biztosítani más európai udvarokra. Végül a kötet záró része ízelítőt szeretne adni abból, milyen eredményekkel kecsegtet készülő életrajzi lexikonunk: mind a három itt közölt életrajz egy-egy szócikkből nőtt ki. Bízunk benne, hogy írásaink sokszínűségükkel nemcsak felkeltik az olvasó figyelmét, hanem elgondolkodtatják, sőt új ötletekre, ezáltal pedig kutatásaink folytatására is ösztönzik őt.

A kötet címnegyede itt, a tartalomjegyzéke itt, az előszó pedig itt olvasható.

A 714 oldalas kiadvány ára: 5900 Ft. Vásárlási és rendelési információk.