Intézetünk munkatársai, Fodor Pál kutatóprofesszor, Molnár Antal tudományos tanácsadó, igazgató, valamint Ács Pál tudományos tanácsadó részvételével mutatták be Kecskeméten 2022. december 2-án Székely Gábor Reformátusok Kecskeméten a 16–18. században című kötetét. A rendezvényről a Kecskeméti Televízió is tudósított.


kecskemetKépkivégés a Kecskeméti Televízió riportjából

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozatában megjelenő monográfia Kecskemét református közösségének kora újkori történetét foglalja össze. A felekezetileg megosztott, ám a 16. század óta jelentős protestáns lakossággal rendelkező alföldi mezőváros a hódoltsági magyar társadalom tükre. A kötet a 16. század elejétől a 18. század végéig tekinti át a város református egyháztörténetét, társadalmi, gazdasági és művelődési viszonyait, gazdag levéltári forrásanyagra támaszkodva. A kecskeméti reformátusság vallási életét a hódoltsági reformáció fejlődésének kontextusában vizsgálja, árnyalt képet adva a térség felekezeti viszonyainak változásairól. Az anyagi kultúra tárgyalása jól illeszkedik a társadalomrajzba. Bemutatja a lakosság mindennapjait és szoros kötődését a városi céhekhez, áttekintést ad a korabeli Kecskemét művelődéséről, irodalmi és művészeti értékeiről.

reformatusok

A Reformátusok Kecskeméten a 16–18. században című kötetet Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, a BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora, Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója és Ács Pál, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója mellett felkért hozzászólóként Bujdosóné Dani Erzsébet, megyei könyvtárigazgató, habilitált egyetemi docens, Fogarasi Zsuzsanna, a Ráday Múzeum igazgatója, Kuti József református lelkész és Sárközy István ny. történelemtanár, ny. igazgató is bemutatta.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban megtartott könyvbemutatóról beszámolt a Kecskemét Online hírportál és a hiros.hu is.

A Kecskeméti Televízió riportja itt látható: