Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár és a BTK Történettudományi Intézet szervezésében 2023. május 18-án mutatták be a hetedik kötetét ama sorozatnak, amely Bél Mátyás Notitiájának kiadatlan vármegyeleírásait tartalmazza. 

A most megjelent kötet Heves, Csongrád és Bács-Bodrog vármegyék, illetve a jászkun kerületek ismertetését foglalja magában.

bemutato ttiFotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

A rendezvénynek a Főegyházmegyei Könyvtár 18. század végi barokk könyvtárterme adott otthont. Intézetünket Tóth Gergely (BTK TTI) tudományos főmunkatárs, a forráskiadvány-sorozat főszerkesztője és Benei Bernadett (BTK TTI, Egri Főegyházmegyei Levéltár) tudományos segédmunkatárs, a kiadásban részt vevő egyik kutató képviselte.

bemutato tti 2Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Az egybegyűlteket Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte: a főpásztor hangsúlyozta Bél Mátyás jelentőségét és vállalkozásának fontosságát. Ezt követően Tóth Gergely ismertette a Notitia létrejöttét, a szövegkiadás során felmerülő nehézségeket, valamint a kutatócsoport munkáját. A jelenlévők ezután Johann Pachelbel Sarabande című zongoradarabját hallgathatták meg Rottenstein Fanni (Egri Főegyházmegyei Könyvtár) előadásában.

notitiaFotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Végül az áprilisban megjelent kötetet Horváth István, az Egri Főegyházmegyei Levéltár igazgatója ismertette, kiemelve a Notitia Heves vármegyéről készült leírásának földrajzi és gazdaságtörténeti jelentőségét. A kötet bemutatásához kapcsolódva a barokk könyvtárteremben Bél Mátyás munkásságát bemutató időszaki kiállítás nyílt, melynek kurátora Benei Bernadett. A kiállítást október végéig tekinthetik meg az érdeklődők a barokk könyvtárterem nyitvatartási idejében.

A rendezvényről beszámolt az Egri Egyházmegye honlapja és a Magyar Kurír is.