A Lendület Családtörténeti Kutatócsoport legújabb kiadványát, Schweininger Péter Sváb világok. Népesség és mentalitás Száron, 1729–1848 című kötetét 2023. június 7-én mutatták be intézetünkben.

A kötetet Őri Péter, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa ismertette, a beszélgetést Erdélyi Gabriella, a kutatócsoport vezetője moderálta.

Évtizedeken át csak egy templomrom emlékeztetett arra, hogy valaha emberek éltek Száron. 1729-ben aztán újra telepesek érkeztek a vidékre. Német nyelven beszéltek, és minden este körbeállták az elődöktől örökölt falmaradványokat. Itt imádkoztak közösen. Fohászaikban bizonyára sokan ugyanazt a kívánságot fogalmazták meg: a tartós otthon megteremtését Magyarországon. Többen ezt megpróbálták már korábban is elérni. Egyesek a Rajna mentén, mások az Alpok lejtőin vagy a pilisi Vörösváron. Egyik helyen sem találták meg, amit kerestek. Abban reménykedtek, hogy Száron célba érnek. A kötet családjaikat, dilemmáikat, az alakuló helyi közösség sorsát elsősorban a történeti demográfia módszereivel igyekszik bemutatni.
Vásárlási és rendelési infromációk

Galéria (Fotók: Szilágyi Adrienn)