A Honismereti Szövetség 2023. július 9–14-ei, Budapest történetével a főváros létrejöttének 150. évfordulójához kapcsolódóan foglalkozó L. Országos Honismereti Akadémiáján intézetünk három munkatársa tartott előadást: Klement Judit, Vörös Boldizsár, valamint Zeidler Miklós.

Fotó: Honismereti Szövetség Facebook oldala

Klement Judit tudományos munkatárs A városegyesítés előkészítése és lefolytatása címmel tartott előadást. Budapest 1872-ben törvénybe foglalt egyesülésének ismertetését Pest, Buda és Óbuda korabeli adottságainak és lehetőségeinek áttekintésétől indította, majd bemutatta, hogy a városvezetők és a kormány milyen lépéseken keresztül jutottak el az egyesülés megvalósításáig.

Vörös Boldizsár tudományos főmunkatárs Buda, Pest, Óbuda – egységes fővárossá lett? című előadásában beszélt arról, hogy az 1873-as városegyesítést követő évtizedekben több közvélemény-formáló is rámutatott Budapest részeinek egymástól eltérő voltára. Az ismertetett, elemzett művek (így például lexikonszócikkek, újságcikkek, slágerszöveg, szobor) önmagukon túlmutatóan, általánosabb érvénnyel jól szemléltetik, hogy miként élhetnek tovább, alakulhatnak át egyes településekkel kapcsolatos sztereotípiák, valamint az ábrázolás eljárásai az idők során.

Zeidler Miklós tudományos főmunkatárs A budapesti sportélet kibontakozása a dualizmus idején című előadásában szólt arról, hogy ekkor a hazai sportélet motorja a gyors ütemben növekvő és urbanizálódó főváros volt. Itt működtek a legtekintélyesebb, legtehetősebb és legeredményesebb sportegyesületek, s előbb-utóbb itt találták meg a helyüket a legtehetségesebb élsportolók is. A 20. század elejére pedig  főként a labdarúgás növekvő népszerűsége, valamint a nemzetközi versenyeken elért magyar sikerek miatt  az élsport önmagán túlmutató üzleti és politikai jelentőségre tett szert.

A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.