Megjelent Bartha Ákos, intézetünk tudományos munkatársa Törzsökösök, rongyosok, turániak. Németellenes magyar fajvédelem, 1938–1945 című kötete a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában. A kötet tartalomjegyzéke és bevezetője elérhető itt.

1087 cover torzsokosok rongyosok turaniak

Milyen szálak fűzik össze a nyilas uralom alatt kivégzett Kiss János altábornagyot, a dachaui koncentrációs táborban elpusztított baráti Huszár Aladárt (Budapest egykori főpolgármesterét) és a szélsőjobboldali utcai bajkeverőből a Horthy-kori államrendészet ügynökévé avanzsáló Zsabka Kálmánt? Volt fajvédő ellenállás Magyarországon 1944-ben? Bartha Ákos többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat legújabb könyvében, amely a németellenes magyar fajvédelem főbb szervezeteinek szövevényes történetét tekinti át 1938 és 1945 között. A kiterjedt forrásbázison megírt, 336 oldalas munkából betekintést nyerhetünk a „törzsökös magyarok” szerveződéseibe, megismerhetjük a „turáni vadászok” történetét és a „rongyos gárda” kései históriáját.


Bartha Ákos (1982) történész, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Századok szerkesztője. Könyve jelent meg a sárospataki falukutatásról (2013), a népi mozgalomról (2017), Bajcsy-Zsilinszky Endréről (2019) és a német megszállás alatti magyar ellenállásról (2021).


A kötet e-pub formátumban megvásárolható itt.