borito Regions Bordersborito Bulgaria and HungaryA Bolgár–Magyar Mobilitási Projektben illetve a két tudományos akadémiai intézet együttműködési megállapodásában vállaltaknak megfelelően az MTA BTK Történettudományi Intézet gondozásában megjelent a Bolgár–Magyar Történész Vegyes Bizottság 2012. májusi szófiai konferenciájának és kerekasztal-beszélgetésének előadásait tartalmazó két kötet: Bulgaria and Hungary at War (1912–1918); Regions, Borders, Societies, Identities in Central and Southeast Europe, 17th–21st Centuries. A kötetek kiadását a Magyar Tudományos Akadémia támogatta.

A Bulgaria and Hungary at War (1912–1918) c. tanulmánykötet a két Balkán-háborúhoz és az első világháborúhoz kapcsolódó tanulmányokat tartalmaz intézetünk (Ress Imre, Csaplár-Degovics Krisztián, Demeter Gábor) és az ELTE (Pandula Attila), valamint a BTA Történettudományi Intézetének (Georgi Markov, Jordanka Geseva, Georgi Georgiev, Penka Pejkovszka) és a Szófiai Szveti Kliment Ohridszki Egyetem (Petar Kamenov), továbbá a Tirnovói Egyetem (Kalcso Kalcsev) munkatársainak tollából. Az angol, német és bolgár tanulmányok (magyar nyelvű összefoglalókkal) a diplomáciatörténet mellett a hátország mobilizációjának, illetve a társadalom motiválásának problémáira is kitérnek.
A Regions, Borders, Societies, Identities in Central and Southeast Europe, 17th–21st Centuries c. 27 tanulmányt tartalmazó kötet az együttműködési megállapodásban megfogalmazottaknak megfelelően az ottomán periódus végétől a pártállami rendszer bukásáig mutatja be a két történeti intézet, valamint az ELTE, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet és a Szófiai Szveti Kliment Ohridszki Egyetem, illetve az Orosz Tudományos Akadémia kutatásainak eredményét angol, német, orosz, bolgár és magyar nyelven.

A két kötet kedvezményesen megvásárolható (Bulgaria and Hungary at War (1912–1918) teljes ára: 1000 Ft; Regions, Borders, Societies, Identities in Central and Southeast Europe, 17th–21st Centuries teljes ára: 1400 Ft) az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Budapest, 1014 Úri u. 53., I. em. 57.), vagy megrendelhető a következő e-mail címen: , vagy a 224-6700/624 telefonszámon, illetve december 16-tól a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában:
1053 Budapest, Múzeum krt. 17.
tel.: 06-30-983-7702
email:
http://www.polihisztorkonyv.hu/