+36 1 224 6755   

BTK Történettudományi Intézet

Eseménynaptár

Újlaki-Nagy Réka: Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1588–1621) című kötetének bemutatója
2023. március 20., Hétfő, 18:00

Ismertető

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, a Budapesti Unitárius Egyházközség és a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete szervezésében kerül sor Újlaki-Nagy Réka Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1588–1621) / Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1588–1621) című angol nyelvű könyvének megjelenése alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésre.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Koltai Kornélia hebraista, Balázs Mihály irodalomtörténész, Molnár Antal történész, Kiss Endre filozófus, Újlaki-Nagy Réka szerző.

A beszélgetést vezeti: Ács Pál irodalomtörténész.

Az est folyamán megtekinthető lesz egy válogatás Erdélyi Lajos fotográfus Bözödújfalun készült fotóiból. A beszélgetés után a rendezvénynek helyet adó unitárius egyház központi épületének értékeit Elekes Botond főgondnok mutatja be a vendégeknek.

Helyszín: a Budapesti Unitárius Egyházközség Pecz Samu Terem (1055 Budapest, Nagy Ignác u. 2–4., I. emelet)

Időpont: 2023. március 20., hétfő 18 óra

A meghívó letölthető.

Facebook-esemény

konyvbemutato ujlakinagyreka page 001

Lehet-e egyszerre vallási értelemben kereszténynek és zsidónak lenni, vagy elkerülhetetlen, szükségszerű a választás a kettő között? Hogyan értékelhető az erdélyi szombatosok kísérlete, amelyben megpróbáltak egyszerre „tisztán látó” zsidók és „igazi” keresztények lenni? A bemutatásra kerülő monográfia a szombatosság korai, kialakulóban lévő időszakát mutatja be. Célja a 16–17. századi kéziratokhoz közelebb lépve megvizsgálni, hogy a szombatosok írásértelemezésükben, tanaikban és vallásos gyakorlatukban mennyire kapcsolódtak még a kereszténységhez és miben alkalmazkodtak a zsidósághoz, illetve hogyan látták ők saját magukat a két világvallás viszonylatában.

A kötet a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című NKFIH projekt keretében készült, és a Refo500 sorozatban jelent meg a németországi Vandenhoeck & Ruprecht kiadónál.

Helyszín

Szolgáltatások

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6755

E-mail