+36 1 224 6755   

BTK Történettudományi Intézet

Eseménynaptár

Stark Tamás: Hosszú út az első magyarországi deportáláshoz | Könyvbemutató
2024. február 20., Kedd, 11:00

Ismertető

A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet szervezésében kerül sor Stark Tamás: Hosszú út az első magyarországi deportáláshoz című kötetének bemutatójára.

A könyvet bemutatja: Gellért Ádám, az Erőszakkutató Intézet ügyvezetője.

  • Időpont: 2024. február 20. (kedd), 11 óra
  • A könyvbemutató helyszíne: HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Tanácsterem 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4., B. épület, 5. emelet

Facebook-esemény

A kötetről: 

1941 nyarán a magyar hatóságok 22 ezer „idegen” zsidót deportáltak a magyar haderő által megszállt volt szovjet területekre. A deportáltak túlnyomó részét német rendőri alakulatok 1941. augusztus végén Kamenyec-Podolszkijban, majd az ősz folyamán további településeken megölték. A kényszerű háborús népességmozgással és a holokauszt történetével hosszú ideje foglalkozó szerző hangsúlyozza, hogy a deportáltak jelentős része rendelkezett a magyar állampolgárságot igazoló iratokkal, s ezzel kiemeli annak a magyar kormányzatnak a felelősségét, amely nemcsak a kiszállításokkal járult hozzá halálukhoz, hanem azzal is, hogy megakadályozta visszatérésüket – amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy pusztulás vár rájuk. A kötet azonban elsősorban nem az 1941-ben történtekről, hanem az oda vezető útról szól. A Horthy-rendszerhez kötődő politikai elit ugyanis már 1919-től kezdve kívánta, tervezte az „idegen” zsidóknak az országból való eltávolítását. Közvetve ezt készítették elő a hatóságok, melyek az állampolgársági bizonyítvány megadásának a feltételeit úgy szabták meg, hogy annak minél kevesebb zsidó tudjon megfelelni. Az első világháború után a nemzeti és liberális eszmék jegyében újjáépülő Európában azonban ilyen terveket nem lehetett végrehajtani; a megvalósításra a német „élettérben”, a Szovjetunió elleni háború megkezdése után kerülhetett sor.

A meghívó letölthető.

stark tamas meghivo page 001

Helyszín

Szolgáltatások

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6755

E-mail