Riches img 6252Horváth Sándor, intézetünk tudományos főmunkatársa ismertette a COURAGE nemzetközi konzorciális projekt célkitűzéseit a RICHES projekt és az Európai Bizottság közös tudománypolitikai szemináriumán a Royal Institute for Cultural Heritage-ben (KIK-IRPA) Brüsszelben, ahol 23 nemzetközi konzorciális projekt vezetői tanácskoztak 2016. május 23-án.

A nemzetközi találkozó során a részvevők elsősorban azt vitatták meg, miként tudja a kulturális örökség szektorban tevékenykedő, tudományos projektekre épülő kutatói hálózat (amelynek a COURAGE is tagja) hatékonyan támogatni és befolyásolni az Európai Bizottság tudománypolitikai döntéshozatali rendszerét. A szeminárium keretében az Európai Bizottság képviselői beszámoltak a legújabb tudománypolitikai törekvésekről és döntésekről, a hálózat tagjai bemutatták aktuális tudománypolitikai ajánlásaikat, amelyet kerekasztal-beszélgetés zárt a projekt és a téma főbb résztvevővel. A program több mint hetven résztvevője számára (Európa szinte összes országát képviselve) lehetőség nyílt intézményi szempontokat megismerni és ütköztetni a RICHES projekt által feltárt gyakorlati eredményekkel, különös tekintettel a következő témákra:

Közösség-orientált fejlesztés: kulturális hagyományok,

Open Access, szerzői jogok és tudománypolitika,

A kultúra gazdaságtana: pénzügyi és gazdasági hatások digitális világunkban,

​Intézményes változások: az emlékezeti intézetek és a digitális örökség feltárásának státusza,

Az Európai identitás és a digitális kulturális örökség szerepe: szociális és területi összefüggések szerkezete a kisebbségi közösségekben.

A rendezvény utolsó pontjaként két, szélesebb körben kiemelt témát (állampolgárság és a kulturális örökség védelme) választottak ki és vitattak meg a résztvevők „word café” formában, kis csoportokban, melynek célja a közös, tudománypolitikai ajánlások elkészítése volt a H2020-as munkaprogram 2018–2020-as időszaka számára. A programról és résztvevő projektekről bővebben itt és itt található információ.