European Parlament Hemicycle Bryssels Belgium 2016 02Az európai kutatásról és innovációról rendez az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös konferenciát 2018. november 27-én Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. A rendezvényre, amely az EU-ban folyó kutatások kiválóságát hivatott bemutatni, az Európai Bizottság által finanszírozott jelenleg futó összes bölcsészet- és társadalomtudományi kutatóprogram közül egyedül a COURAGE kapott meghívást.

A mintegy 250 Horizont 2020 projektből mindössze húszat választott ki a zsűri, és csak öt szerepelhet saját kiállító standdal, köztük a COURAGE. Az eseményt az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani nyitja meg. A kivételes lehetőséget a COURAGE arra fogja használni, hogy a bölcsészettudományok pótolhatatlan szerepére és a kelet-európai kulturális örökség összeurópai történelembe ágyazásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A COURAGE projekt az egykori szocialista országok kulturális ellenzékének örökségét kezelő gyűjteményeket mutatja be. A több száz gyűjtemény részletes feldolgozását nyújtó 16 nyelvű adatbázist és az ezen alapuló tananyagokat tíz ország tizenkét egyeteme és kutatóintézete hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont koordinációja mellett. A projekt kísérőrendezvényei (filmfesztivál, utazó kiállítás, konferenciák stb.) szintén nagy figyelmet keltettek, aláhúzva hogy a bölcsészettudományi kutatások közérdeklődésre számíthatnak, fontos társadalmi igényeket elégítenek ki.