A Humán Tudományok Kutatóházának aulájában a Tudomány ünnepe alkalmából egész hónapban szabadon megtekinthetők a Mindennapi élet a középkori Magyarországon című vándorkiállítás már elkészült tablói, amely a „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport munkája keretében készült (az NKA 201113/00407. sz. projekt támogatásával). A kiállítás a jövő évben indul útjára a Kárpát-medence különböző településeit és középiskoláit felkeresve.

tab 03 foldhivA középkori ember lelki, vallási életéhez szorosan kapcsolódott a szentkultusz. A Szent királyok nemzetsége az Árpád-ház női és férfi szentjeinek legendáiból, csodáiból, ereklyéiből és képi ábrázolásaiból válogat. A középkori „földhivatal” címet viselő tabló többek között a középkori ingatlannyilvántartást, a földtulajdonhoz nélkülözhetetlen határjárások rendszerét, az öröklés lehetőségeit, a középkori mértékeket mutatja be. A középkori „pláza” a kereskedelem nyitott és zárt színtereit, az árukészletet, a hiteles mértékegységet, az eladókra vonatkozó viselkedési szabályokat ismerteti. tab 05 lakohazAz Otthon, édes otthon a középkori lakóháztípusok fejlődését, berendezésüket, használati tárgyaikat és a fűtésrendszert szemlélteti. A Nem volt kötelező iskolába járni című poszter a tanulási lehetőségeket, „tankönyv”-eket és tananyagot részletezi. Már a középkorban is elmondható volt, hogy A pénz nem játék, sőt, annak hamisítása máglyahalált vonhatott maga után. A pénzverde felszerelését, alkalmazottait, a pénztípusokat, a pénzverés ellenőrzését szolgáló intézkedéseket tárja fel a kiállítás ezen része. A Vadat, halat s mi jó falat tabló a középkori gasztronómiába, étkezési, italozási és asztali szokásokba és középkori menükbe enged betekintést, de két recept arra is lehetőséget teremt a vállalkozó kedvűek számára, hogy ne csak olvassanak a középkori világról, hanem ki is próbálhassák annak egy szeletét.
A kiállítás a Kontár vagy mester (kézművesipar), A városi levegő szabaddá tesz (városi élet), Vendégujj és nadrágpár (öltözködés), Hol volt, hol nem volt… (várak és erősségek), A magyarok nyilaitól (katonaság) és a Game over (szórakozási lehetőségek) címet viselő tablókkal válik teljessé. A 13+1 tabló akár egészében, akár részleteiben is kiállítható a helyszínhez alkalmazkodva.
A kiállítást kvízjáték egészíti ki, mely a nyitótablón lévő QR-kód segítségével érhető el (egyelőre annak csak a próbaverziója használható).
A kiállítás iránt érdeklődő helyszínek jelentkezését a email-címre várjuk.

Skorka Renáta–Weisz Boglárka