A Középkori magyar gazdaságtörténet Lendület kutatócsoport Mindennapi élet a középkori Magyarországon című vándorkiállítása a TKP2021-NKTA 15. sz. projekt támogatásával 2022 márciusa óta az ország több pontján és a határon túl is látható volt az idei esztendőben.

 Egy kiállítás állomásai képekben

A diákoknak és a középkor iránt érdeklődőknek készült vándorkiállítás gazdagon illusztrált tablói betekintést nyújtanak a középkori Magyarország hétköznapjaiba: megismerhető a középkori lakóháztípusok fejlődése; az ingatlannyilvántartás rendszere; az „iskolai” tananyag; a kézművesek termékei; a kereskedelem nyitott és zárt színterei; a fizetőeszközök rendszere; a kor gasztronómiája; a hadsereg és fegyvereik; a divat; a szabadidő eltöltésének módjai; a középkori ember lelki, vallási életében szerepet játszó szentkultusz. Ha a beszámolót követően vándorkiállításunk felkeltette érdeklődését, és befogadó intézményként szívesen teret engedne a középkori hétköznapok színes világának, a címen érdeklődhet.

2022 márciusában az első állomás a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola volt, ahol a diákok március 28–április 4. között tekinthették meg a tablókat.

Április első felében a budapesti Németh László Gimnázium aulájában kapott helyet a kiállítás. A diákok a történelemóra keretében csoportmunkaként kapták a feladatot, hogy a kiállítás tablóihoz kérdéseket állítsanak össze egymás számára. Végeredményként egy 50 kérdéses kvízjáték született. Ha kíváncsi arra, hogy mi ragadta meg a gyerekek képzeletét és fantáziáját, milyen tudás sajátítható el a tablók segítségével, illetve kíváncsi arra, Ön ebből mennyit ismer, itt megtudhatja.

Április 25. és május 5. között a szalkszentmártoni Művelődési Házban volt megtekinthető a kiállítás. Május 4-én a kutatócsoport vezetője, Weisz Boglárka tartott másfél órás „tárlatvezetést”, az érdeklődők köre az általános iskolai kisdiákoktól a nyugdíjasokig terjedt.

tab agardMájusban az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium diákjai olvashatták a kiállítás anyagát. A szaktantermek mellett elhelyezett tablókat a történelem-, az ének-zene és a rajzóra után a szünetekben is kedvükre böngészték a diákok.

A nagy érdeklődésre tekintettel a kiállítás második sorozata is elkészült az év elején, így lehetőség nyílt arra, hogy azonos időpontban két helyszínen jelenhessen meg az anyag. tab fazekasEnnek köszönhetően májusban a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is kiállítótérként szolgált.

Június elején tablóink a szobi Szent László Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba látogattak. A diákokon felül az iskola négy alkalommal lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő közönség is megtekinthette a kiállítást. A kiállításról az iskola diákönkormányzata, a LADIK által szerkesztett diákmagazinja, a SzLenG című újság tavaszi (12. oldal) és nyári száma (36. oldal) is beszámolt.

2022. július 11. és 13. között a Magyar Levéltárosok Egyesülete székesfehérvári vándorgyűlésén és a rendezvénnyel egybekötött, Aranybullák a középkori Magyarországon és Európában című konferencián, ahol kutatócsoport vezetője, Weisz Boglárka a Városok Aranybullája címmel tartott előadást, kiállításunk a szakmai közönség előtt is bemutatkozott.

A kiállítást augusztus hónapban a magyaregregyi Máré-várat, a Mecsek hegységben megbúvó középkori erősséget felkeresők tekinthették meg. Az eseményről a Baranya Megyei Hírportál is tudósított. Ezenkívül a kutatócsoport vezetőjével, Weisz Boglárkával a Penna magazin 6. részében Máré várában készítettek interjút, amelyben a kutatócsoport munkájáról és a kiállításról is beszélt.

tab kecskemetA tanév elején a kecskeméti Katona József Gimnáziumba kapott meghívást a vándorkiállítás. A nyári szünet után az iskolai feladatokra való ráhangolódást megkönnyítette a tablók ismeretanyagának történelemórai feldolgozása.

Ezzel párhuzamosan szeptemberben a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár falain belül újból a széles nyilvánosság előtt nyílt meg a lehetőség a tablók megtekintésére. A könyvtár munkatársai az iskolák számára csoportos foglalkozásokat is szerveztek a kiállításhoz kapcsolódóan.

tab kutatokejszakaja12A szeptember utolsó napján, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Humántudományok Kutatóházában megrendezett Kutatók éjszakája program keretében a csoport az aulában állította fel a molinókat. A Középkorász boszorkánykonyhája címmel tartott előadássorozat lezárásaként a kutatócsoport tagja, Skorka Renáta avatta be a tablók témaköreibe a megjelenteket, akik a tárlatvezetés végén, meglepetésként az egyik tablón olvasható, 1500-as évek elejéről származó süteményrecept alapján elkészített édességet is megkóstolhatták.

tab mezoszilasNoha a vándorkiállítás alkotói eredeti szándékaik szerint a középiskolásokat szemelték ki célközönségnek, nagy örömünkre szolgált, hogy októberben a Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesületen keresztül a mezőszilasi Németh László Általános Iskolától is meghívást kapott tablókiállításunk. Még nagyobb örömmel vettük, hogy a kisdiákok figyelmét nem csupán felkelteni, de lekötni is sikerült.

Október második felében a középkori hétköznapokat felvonultató tablók a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban mutatkoztak be, az érdeklődők lelkesedése a régmúlt évszázadok színes világa iránt olyan nagy volt, hogy kérésükre a kiállítás idejét intézményükben meghosszabbítottuk.

Ezzel párhuzamosan októberben Egerbe utazott a kiállítás, ahol az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetében október 6-án nyílt meg a tárlat a kutatócsoport tagjának, Skorka Renátának előadásával, amelyet az érdeklődő diákok és oktatók is meghallgattak. A kiállítást a város több gimnáziumi osztálya is felkereste, így az Egri Dobó István Gimnázium 10. és 11. évfolyamos tanulói, akik a tárlathoz kapcsolódó kvízjátékban is remekeltek. A kiállításról a Líceum TV is beszámolt (7.29 másodperctől), valamint az Eger infó és a Heves megyei hírportál Az egri Líceumban kiderült, hogy miként jön az okostelefon és az internet a középkori életformához címmel közölt róla cikket.tab rackeve

tab selyeAz év végén vándorkiállításunk egyik sorozata eljutott a határon túlra is: november 7-étől egy hónapon át a komáromi Selye János Egyetem hallgatói és oktatói is vissza-visszatérően látogathatják molinóinkat campusuk falai között.

2022 utolsó két hónapjában ismételten egy közgyűjtemény ad helyet a tárlatnak, a ráckevei Árpád Múzeum. Az intézmény munkatársai az egyéni látogatók mellett iskolai csoportokat is fogadnak, és a kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákat és foglalkozásokat is tartanak előzetes egyeztetést követően.