A „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport megalakulása óta figyelmet fordít a Habsburg-dinasztia spanyol ágával kapcsolatos ismereteink bővítésére. Tudásunk folyamatosan gyarapszik a Magyar Királyság kora újkori gazdasági, politikai, kulturális mozgásteréről a Habsburg-ház összeurópai érdekei felől nézve, és a spanyolországi tudományossággal való kapcsolat is egyre szervesebb.

Monostori Tibornak 2019-ben, La Coruñában jelent meg angol nyelvű monográfiája, amelynek kiadását a kutatócsoport támogatta. Ezt most spanyol nyelven is kiadták, az eredetihez képest apró módosításokkal. A publikáció értékét növeli, hogy míg a fordítás költségeit részben a Lendület finanszírozta, a kiadás és terjesztés költségeit teljes egészében a spanyol fél állta, és magát a fordítást és a kiadást ők kezdeményezték. A kötet tartalomjegyzéke itt olvasható, címlapja itt látható.

A Guillermo Escolar kiadónál megjelent kötetben az első kiadáshoz hasonlóan Rafael Valladares, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács szenior kutatója írta az előszót. A könyv az Euroamericana sorozat része, amelyet José Luis Villacañas Berlanga, a madridi Complutense Egyetem intézetigazgatója, filozófia- és eszmetörténész gondoz. A kötet hátoldalán Peter H. Wilson, az Oxfordi Egyetem történésze ajánlja a művet. A könyvről a megjelenéssel egy időben, részben az angol változatra is építve, pozitív recenzió is megjelent.

A kötet tárgya egyrészt Diego de Saavedra y Fajardo, a spanyol aranykori irodalom kiemelkedő alkotója, valamint a kora újkori spanyol politika- és diplomáciatörténet egyik univerzális és jelentős vitákat kiváltó alakja, aki részben Monostori Tibor alapkutatásainak köszönhetően került újra előtérbe. Másrészt a Habsburg-dinasztia, a Német-római Birodalom és a vesztfáliai béketárgyalások politika- és diplomáciatörténete az 1630–1640-es években. A könyv a monografikus bevezető mellett mintegy 100, több ország levéltárából származó irat első kritikai közlését foglalja magába.