A BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja, az éppen Spanyolországban kutató Monostori Tibor 2023. május 16-án a La Coruña-i Egyetem meghívására adott elő a spanyolországi Galícia fővárosában. 

monostoritiboreloadas

A referátumban idén megjelenő új könyvének legfontosabb téziseit ismertette El mundo más privado de Saavedra Fajardo. Finanzas, criados, producción literaria címmel. Ebben a neves aranykori spanyol diplomata és író, Diego Saavedra Fajardo (1584–1648) magánéletét tárja fel új források segítségével, kitérve udvartartására, írói munkásságának eddig nem ismert részleteire és az anyagi helyzetére.

A szép számú érdeklődő előtt tartott előadás után az egyetem Filológia Tanszékének professzoraival áttekintette az intézmény úttörő vállalkozásának, az Aranykori Digitális Könyvtárnak az adatbázisait és legfrissebb fejlesztéseit. Ennek során egy gyors mélyfúrás során is számos magyarországi vonatkozású adatra bukkantak a spanyolországi nemesi könyvtárakban őrzött különféle nyomtatott kötetek, hírek, újságok és beszámolók között.

Az előadás meghívója letölthető.