Megjelent a Területi egyenlőtlenségek nyomában a 18. századi Magyarországon című kötet A vidék vonzásában című sorozat hetedik részeként. A könyvet írta és szerkesztette Demeter Gábor, intéztünk tudományos főmunkatársa.


A 18. század történetének sajátos olvasatát adja szerző és a Lendület „Tíz generáció” projekt kutatócsoportja, amikor földrajzi és statisztikai módszerekkel keresnek választ történeti kérdésekre. Kutatásuk fókuszába a társadalmi réte­gek vizsgálata helyett a területi differenciáltság mértékét, aspektusait és változásait helyezik – kitekintéssel a török kor előtti és a 19–20. századi helyzetre is.

demeterg teruletiegyenlotlensegek b1

A kötet fejezetei az adatbázisba integrált 18. századi településsoros országos összeírások térképi-történeti statisztikai elemzésén alapulnak. Sza­kítva a fejlettség fogalmának szűken értelmezett GDP-centrikus megközelítésével, a rurális viszonyok bemutatásához komplex, a kulturális színvonalat és életminőséget is magába foglaló fejlettség és az egyenlőtlenség mértékét kombináló mo­dellt alkalmaznak. Kiemelik, hogy a területi differenciák ha­sonló szereppel bírnak, mint a társadalmi különbségek, mi­közben a hagyományos kutatás kategóriáit, a társadalmi csoportok, birtok-és településtípusok sajátosságait is statiszti­kai elemzésnek vetik alá. Választ keresnek arra, hogy az egyes tényezők milyen mértékben járultak hozzá az életminőséghez. A geográfia mai módszereinek átvétele a korábbi korszakok centrum–periféria vizsgálatánál segíti a földrajz és a történe­lem, a múlt és a jelen párbeszédét.

A könyv tartalomjegyzéke itt, a címnegyede itt elérhető.

A köny ára: 4900 Ft. Megvásárolható, megrendelhető itt.