Intézetünk gondozásában megjelent Rigó Máté, a „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport munkatársa Háború, profit, Trianon. Hogyan vészelte át a polgárság az első világháborút? című kötete a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések. Trianon-dokumentumok és -tanulmányok sorozat 12. részeként.


rigo b1

Rigó Máté 1985-ben született Pécsen. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az amerikai Bard College-ban és a Közép-Európai Egyetemen folytatta tanulmányait, doktori fokozatát pedig az egyesült államokbeli Cornell Egyetemen szerezte történelemből. A firenzei Európai Egyetem Intézetének Max Weber-ösztöndíjasaként és a Yale Egyetem szingapúri campusának adjunktusaként dolgozott. Jelenleg az amerikai Brandeis Egyetem Történelem Tanszékének oktatója, ahol a modern kori Kelet-Közép- és Nyugat-Európa globális története a kutatási területe.

Jelen kötetében arra a következtetésre jut, hogy a családi vagyonok folytonossága a vesztes első világháború és az azt követő területi átrendeződések tükrében korántsem tekinthető magától értetődőnek Közép-Európában. Hogyan boldogulhatott mégis a polgárság, beleértve a történeti Magyarország üzleti elitjének egy része ilyen jól, méghozzá éppen azokban az utódállamokban, ahol a kisebbségek nemkívánatosnak számítottak, esetleg kifejezetten üldöztetésben és hátrányos megkülönböztetésben volt részük? Hogyan lehetett profitálni akár Trianonból is, és miért volt adott esetben jobb Erdélyben átvészelni a 20. század első évtizedeit kisebbségként, mint Nyugat-Európában? A 364 oldalas kiadványban szerzőnk ezekre a kérdésekre keresi és találja meg a választ.

A kötet címnegyede itt, a tartalomjegyzéke itt olvasható. 

A könyv ára: 3900 Ft.
Vásárlási és rendelési információk