„Lendület” Trianon100 Kutatócsoport tagjai, intézetünk kutatói Ablonczy Balázs, Révész Tamás és Zahorán Csaba a nyár végén a horvátországi Cres szigetén adtak elő a történelmi Magyarország felbomlása idején létrejött kérészállamokról.  

Kép: Palača Moise - Moise Palace Facebook

Augusztus és szeptember fordulóján a horvátországi Cres szigetén került sor egy kétnapos rendezvényre, amelynek a témáját a kérészállamok alkották. A European Research Council (ERC) által finanszírozott (ERC Nepostrans: Negotiating Post-Imperial Transitions és ERC Revenant: Revivals of Empire: Nostalgia, Amnesia, Tribulation), valamint a Rijekai Egyetemmel partnerségben megszervezett konferencia a Breaking Away: Micronations, Microstates, and the Contestation of Sovereignty in East Central Europe, 1918–Present: Political Thought, Aesthetic Output, and their Afterlives címet viselte.

A rendezvényre számos országból érkeztek előadók, közöttük a Trianon100 Kutatócsoport tagjai, intézetünk munkatársai: Ablonczy Balázs tudományos főmunkatárs, osztályvezető, kutatócsoport-vezető,  Révész Tamás tudományos munkatárs és Zahorán Csaba tudományos munkatárs (online), továbbá a Kérészállamok-kötet szerzői közül Egry Gábor és Molnár Csongor is.

Az előadások témái gyakorlatilag az egész 20. századot felölelték: az 1918 végi dél-morvaországi Deutschsüdmährentől és az ugyancsak sikertelen Budzsáki Köztársaságtól a második világháború alatti szervezkedéseken át a krajinai szerb szeparatizmusig és a székelyföldi autonómiatörekvésekig. 

További információk elérhetők a Trianon100 Kutatócsoport honlapján.