„A bécsi hadi levéltárból előbukkant iratok alapján jórészt át kell írni, amit a tenger nélküli tengernagy korai pályájáról tudunk” – mondta el a HetiVálasz podcast 147. adásában Turbucz Dávid, intézetünk tudományos munkatársa, akinek nemrég jelent meg könyve Horthy Miklós haditengerésztiszti pályafutásáról. A VálaszOnline mellett a 24.hu is interjút készített a szerzővel.


horthy b1 masolatA kötet borítója

„Amikor a szakirodalom azt írja, hogy Horthy Miklós nem volt felkészülve a kormányzói szerepre, az nem »kritika«, hanem tény. Hozzáteszem: a flottaparancsnokira sem volt felkészülve. Az újabb kutatásokkal ez igazolható.” – szögezte le Turbucz Dávid a HetiVálasz podcastban arra kérdésre, hogy miért fontos vagy érdekes, hogy megismerjük a volt kormányzó haditengerésztiszti pályafutását. 

A beszélgetésről készült cikk itt olvasható. Az adás meghallgatható a Spotify-on, az iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is.

turbuczd podcast coverKép: Turbucz Dávid (fotó: Borbás Barna/VálaszOnline)

„A politika és a haditengerészet legfelső köreiből kapott támogatást Horthy Miklós ahhoz, hogy első magyarként a Monarchia flottájának parancsnoka lehessen” – nyilatkozta a 24.hu-nak a kötettel kapcsolatban Turbucz Dávid, és azt is elárulta, hogy ennek mi volt az oka. Az interjúban szóba került többek között az, hogy valóban utálta-e Horthy Károlyi Mihályt, milyen anyagi körülmények között élhetett a birodalmi tengerésztiszt, és a kormányzó titokzatos sárkánytetkója is. Arra a felvetésre, hogy a tetoválás hogyan illik Horthy személyiségéhez, amikor egy végtelenül konzervatív, szigorú, merev politikus képe él róla ma a köztudtaban, a történész azt válaszolta: 

„Kormányzóként valóban így viselkedett, de a húszas éveiben még meglehetősen bohém volt, fiatal tisztként például nem egy alkalommal alaposan berúgott. Ő maga írja, hogy egyszer egy orosz hadihajón ébredt fel másnaposan, és fogalma sem volt róla, hogyan került oda. De az is előfordult, hogy kijátszotta a felettesei éberségét, és engedély nélkül megszökött a hajóról, ahol szolgált. Máskor kritizálta a parancsnokát. Ezek csak részben írhatók a fiatalsága számlájára, valóban ilyen volt az alaptermészete. Később parancsnokként és kormányzóként is megkövetelte a vasfegyelmet, de fiatal tisztként az önfejűsége miatt számos alkalommal szembeszegült a szabályokkal.”

A teljes interjú itt olvasható.