„A történeti kutatások a legjobb úton haladnak egy árnyalt, kiegyensúlyozott és a problémákra is rámutató Mindszenty-profil megrajzolásához” – mondta el a HetiVálasz podcast 149. adásában Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese, aki a műsorban Ungváry Krisztiánnal vitázott Mindszenty József hercegprímás történeti jelentőségéről.

fejerdy andras ungvary krisztian nyitoKép: Fejérdy András és Ungváry Krisztián (fotó: Borbás Barna)

Az adásban – amelynek műsorvezetői Borbás Barna és Stumpf András voltak – az egyház mozgásterétől az antiszemitizmusig sok minden szóba került.

Ungváry Krisztián a Telexen október 23-án Mindszenty József néhai hercegprímást „a NER bíborosának” nevezte. A történész szerint a vita tárgyát az képezi, hogy „Mindszenty hajlíthatatlan magatartása segített-e az egyházának, illetve az országnak, illetve hogy egyáltalán alkalmas-e az egész életmű arra, hogy központi helyre tegyük.” Ungváry Krisztián véleménye szerint nem.

Fejérdy András szerint a hiányosságok ellenére is, vagy azokkal együtt lehet Mindszenty Józsefből példakép. „A szentek sem szuperhősök. Ugyanolyan esendő, korlátokkal rendelkező emberek, mint bármelyikünk. Mindszentynek igenis van olyan arca – a szenvedést és a kínokat is vállaló kiállása az egyházért és a katolicizmusért – , ami minden problémával együtt példa lehet.”

A beszélgetésről készült cikk itt olvasható.

Az adás meghallgatható a Spotify-on, az iTunes-on, a TuneIn Radio-n és a Pocket Casts-on is.