Daniel J. Mahoney, Raymond Aron-díjas politikafilozófus, a massachusettsi Assumption Egyetem professzora Balogh Margit, intézetünk tudományos tanácsadója “Victim of History”: Cardinal Mindszenty című könyvéről írt cikket a Catholic World Report magazinban.

victimofhistory cover

Mint írja: „Balogh Margit magyar történésszel és a nemrég megjelent “Victim of History”: Cardinal Mindszenty című, igen olvasmányos 724 oldalas könyvvel Mindszenty József bíboros megtalálta életrajzíróját. Egyszerre alapos, körültekintő és rokonszenves, miközben kritikát is megfogalmaz, ahol szükségesnek és helyénvalónak tartja. Balogh kiegyensúlyozott, anélkül hogy érzéketlen lenne Mindszenty kétségtelen bátorságával és lelki nagyságával szemben. Nem úgy közelíti meg Mindszenty életét, mint egy hagiográfus. De nem is akarja lekicsinyelni azokat a jelentős erényeket, amelyeket egy olyan ember mutatott, aki a komoly és szívből jövő vallásosságot mélyen gyökerező hazaszeretettel ötvözte.”

„Balogh Margitnak mindannyian köszönettel tartozunk, amiért Mindszenty történetét ilyen kiegyensúlyozott ítélőképességgel, mégis valódi elismeréssel állította helyre. Dicséret a Catholic University of America Pressnek, hogy ezt a felbecsülhetetlen értékű könyvet elérhetővé tette az angol nyelvű világ számára.”

A teljes cikk angol nyelven itt olvasható.