2023. április 5-én a Magyar Nemzeti Levéltárban második alkalommal rendezték meg a Hungarika workshopot, amelyen intézetünk munkatársai közül részt vett Molnár Antal igazgató, Weisz Boglárka osztályvezető és Martí Tibor, valamint Péterfi Bence tudományos munkatársak.

A 2023. évi rendezvény lehetőséget nyújtott a külföldi levéltári hungarika feltárások legújabb eredményeinek széles körű bemutatására, a jövőbeli feltárások tervezésére, összehangolására és a kutatók közötti tapasztalatcserére.

2023 04 05 hungarika kerekasztal btkA Galéria a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán elérhető. Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL), Varga Máté (MNL)

A Magyar Nemzeti Levéltár Hungarika munkacsoportja és az MNL Tudományos Igazgatósága szervezésében megvalósuló rendezvény első szekciójában Weisz Boglárka, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője A város- és gazdaságtörténet ismeretlen és elveszett forrásai. Egy kutatócsoport tapasztalatai a szlovákiai levéltárakban folytatott hungarikakutatás lehetőségeiről címmel megtartott előadásában egyrészt általánosságban beszélt a Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport által felkeresett 11 szlovákiai levéltárban folytatott kutatás során szerzett gyakorlati tapasztalatokról. Kiemelte, hogy minden levéltárban találtak olyan középkori, kora újkori forrásokat, amelyek a Magyar Nemzeti Levéltár Diplomatikai fényképgyűjteményéből hiányoznak. Ezt követően 6 levéltárból hozott konkrét példákat a csoport által feltárt forrásokról, ismertette a levéltárból mára elveszett okleveleket, ezek közül egynek a másolatát az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában sikerült megtalálni. 

Majd Péterfi Bence, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa A Hohenzollernek és a késő középkori Magyar Királyság. Hungarikák a berlini Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitzben című előadásában a berlini Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitzben végzett kutatásairól tartott rövid beszámolót, különösen tekintettel a késő középkori magyar vonatkozásokra. A rövid levéltártörténeti, illetve historiográfiai összefoglalást néhány praktikus kutatástechnikai tanács követte, majd a legjelentősebb fondok felépítésébe, illetve az ott fellelt hungarikák tematikájába nyerhettek az egybegyűltek betekintést.

mnl hugarikaWeisz Boglárka, Péterfi Bence és Martí Tibor előadásai

Eután következett Martí Tibor, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa: „Aragóniai Beatrixtól a 17. századi diétákig”: a spanyolországi hungarikagyűjtés újabb eredményei című előadása, amelyben a Klebelsberg-ösztöndíjjal (2008, 2015), majd 2012-től a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagjaként megvalósított spanyolországi kutatóutak eredményeit foglalta össze. Kutatásai középpontjában a 17. században a császárhoz delegált spanyol követek utasításainak, jelentéseiknek, államtanácsi jegyzőkönyveknek, ezek fogalmazványainak és a jelentésekre adott válaszoknak, az úgynevezett „despachó”-k szisztematikus átnézése állt. A kora újkori anyag feltárásának eredménye lett az 1622., illetve az 1625. évi soproni diétákról beszámoló követjelentések kiadása; munkájával egyidejűleg közel 18 spanyolországi állami, egyházi és magánlevéltár anyagában tárt fel hungarikát. Ismertette a spanyolországi levéltári kutatások kiemelkedő eredményét: a 15. századi, Aragóniai Beatrix és Mátyás házasságkötésével összefüggő, Madridban, az Archivo Histórico Nacionalban és a Simancasi Állami Levéltárban feltárt forrásokat.

Az első szekció felvétele itt látható:

A délutáni szekcióban a levéltári delegátusok ismertették az eddigi munkájukat. 1926-tól Magyarország levéltári delegátust működtet Bécsben. A rendszerváltozás után további levéltárosi állomáshelyeket létesítettek: 2001-ben Moszkvában, majd 2022-ben a Vatikánban és Isztambulban. A delegátusok egymás után mutatták be eddig végzett munkájukat az állomáshelyeiken történő hungarikafeltárásban és a hungarikaanyagot kutatók segítésében.

A szekció kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a delegátusok mellett a levéltár- és történettudomány neves szakemberei is részt vettek: Oross András, BMLK; Tóth Krisztina, VMLK; Molnár Antal, intézetünk igazgatója; Fazekas István, ELTE BTK Kora Újkori Történeti Tanszék tanszékvezető, egyetemi tanár; Halász János, Kulturális és Innovációs Minisztérium; Schmidt Anikó, MNL OL MGYO. A beszélgetés moderátora Arany Krisztina (MNL OL) volt.

Molnár Antal, intézetünk igazgatója római tapasztalatairól beszélt, és hangsúlyozta, hogy a levéltári delegátusok munkája elsősorban a hungarikakutatásokat szolgálja. A levéltári delegátusok jelentősége az elmúlt években megnövekedett, és törekedni kell arra, hogy azok ne meghosszabbított  Klebelsberg-ösztöndíjasként működjenek, hanem általános értelemben a hungarikafeltárások révén tudománydiplomáciai feladatokat is betöltsenek.

A második szekció és a kerekasztal-beszélgetés (felvétele 1:51-től) itt tekinthető meg:

Fazekas István (ELTE) a csaknem húszéves bécsi szakmai feltáró munkája során szerzett tapasztalatait ismertette. Ennek jelentőségét hivatali utódja, Oross András is kihangsúlyozta. E tekintetben folytonosság van a bécsi delegátusok munkájában, amit a munkafeladatokat 2023-ban átvevő új kolléga is folytatni fog.

A kerekasztal-beszélgetés során a kollégák áttekintették a hungarikafeltárások eddigi eredményeit, lehetséges irányait, jövőbeli terveit, esetleges nehézségeit, hasznos információkkal szolgálva az ezen összetett téma iránt érdeklődőknek.

További információ a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán itt olvasható. 

A teljes program elérhető itt.