A Középkori magyar gazdaságtörténet Lendület kutatócsoport Mindennapi élet a középkori Magyarországon című nagy érdeklődésre számot tartó vándorkiállítása a 2022. esztendő után újabb sikeres évet zárt, a tablókiállítás a TKP2021-NKTA 15. sz. projekt támogatásával 2023-ban is több belföldi és határon túli helyszínen is látható volt.


Egy kiállítás állomásai  

   

2023. augusztus 18-án az immáron hagyományosnak nevezhető Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata keretében a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete által szervezett nyílt nap programjaihoz kapcsolódva tekinthették meg az érdeklődők a magyar középkor hétköznapjait feltáró 12 tematikus poszterből álló bemutatót. A nyitónapon Kádas István a HUN-REN BTK TTI tudományos munkatársa, kutatócsoportunk tagja tartott tárlatvezetés keretében megtartott elődása kalauzolta végig az érdeklődőket a színes panelek között.  

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás még a Magyar Napok zárultával is megtekinthető maradt a Farkas utcai templom (egykori kolostor) kerengőjében, ahol 2023. szeptember 31-én nyitotta meg kapuit a tárlat, amely az év végéig többször kínált kiváló lehetőséget arra, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete kutatói és oktatói, valamint az egyetem hallgatói közös sétát tegyenek a középkor világában.A belföldi állomások közül kiemelkedő jelentőségű helyszínként 2023. szeptember 11-től október 11-ig a zirci Városháza adott otthont. A helyi középiskolából több osztály diákjai rendhagyó történelemórán vehettek részt, ahol Weisz Boglárka a HUN-REN BTK TTI osztályvezetője, a kutatócsoport vezetője kísérte őket végig egy rendkívüli időutazáson.

Az eseményről a város weboldalán is külön cikkben megemlékeztek.