Kollegankat masfel oran at kerdezte a hallgatosag2019. szeptember 18-án a világhírű Tretyjakov Galériában került sor a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 65 perces koronafilmjének orosz nyelvű premierjére. A képtár gyönyörű mozitermében – a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet és az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézete közös szervezésében – kiemelkedő érdeklődés közepette tartott bemutatót a kutatói team vezetőjével, Pálffy Gézával és Olga Khavanovával, a Szlavisztikai Intézet igazgatóhelyettesével és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Külső Tanácsadó Testülete elnökével folytatott hosszú beszélgetés követte a kutatócsoport eddigi felfedezéseiről és a film kulisszatitkairól. A rendezvény meghívója itt  olvasható.

Palffy Geza oroszul koszontotte a megjelenteketA Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készítette még 2016-ban. Az elmúlt két esztendőben elkészült az alkotás német szinkronja, valamint angol, spanyol, orosz, szlovák, román és horvát feliratozású változata is. A Святая корона и венгерские коронационные реликвии című orosz nyelvű premiert közel száz magyarországi és külföldi vetítést (Bécstől a magyar koronázóvárosokon és Pozsonyon át Kolozsvárig, Székelyföldig és Új-Zélandig) követően rendezték meg, amelyen több mint 120 néző vett részt. Az orosz feliratozás moszkvai kolléganőink, Kiss Ilona és Olga Khavanova kiváló munkájának eredménye. A bemutatón – Maxim Pavlov, a Tretyjakov Galéria munkatársa és Hegyi Anita, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgató asszonya köszöntése után – Olga Urasinova, az intézet programszervezője tolmácsolt.

A filmbemutatora a Tretyakov Galeriaban kerult sorA tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni, elsősorban az 1526 és 1918 közötti időszakból, amikor a Habsburg-dinasztiának köszönhetően Közép-Európa és Magyarország története szorosan összekapcsolódott. A film olyan izgalmas kérdésekre keres választ, hogy miként került 1529-ben a világhódító Szulejmán szultán kezébe a magyar korona? Hol őrizték a magyar felségjelvényeket külföldön? Melyik német császár írt először a magyar koronáról? Mikor ferdült el a Szent Korona keresztje? Valóban többször elrabolták és elásták a magyarok legfőbb kincsét? Hol koronázták a magyar uralkodókat a 16–20. században? Mióta használják a magyarok a szent koronás címerüket? A FilmEver Stúdió alkotásában a Bárány testvérek egyedülálló módon minden magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony/Bratislava, Sopron, Budapest) és a magyar felségjelvény legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kalauzolják el a nézőket. Emellett a film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről. A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg.

A koronafilm díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-je 2019 elején látott napvilágot. A kiadványnak köszönhetően a kutatócsoport eddigi legfontosabb eredményei a nemzetközi, jelen esetben az orosz tudományosság és a határon túli nem magyar nagyközönség számára is megismerhetővé váltak.

A 2800 Ft árú DVD Magyarországon még kapható vagy megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B épület 4/44. szoba; tel.: (06 1) 224 67 00/4624-es mellék, e-mail: ) és a Penna Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ), továbbá partnereinknél.