KoronafilmA kialakult járványhelyzetre tekintettel a BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport és a FilmEver Stúdió online oktatási célra felajánlotta az Oktatási Hivatalnak a magyar Szent Koronáról szóló ismeretterjesztő filmet (A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában), amely a kutatói team legfőbb felfedezéseit népszerűsítő módon, modern technikai eszközök segítségével mutatja be. A Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében 2016-ban készült 65 perces alkotás az alábbi linken érhető el.

A tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 közepe óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni, elsősorban az 1526 és 1918 közötti időszakból, amikor a Habsburg-dinasztiának köszönhetően Közép-Európa és Magyarország története szorosan összekapcsolódott. A film olyan izgalmas kérdésekre keres választ, hogy miként került 1529-ben a világhódító Szulejmán szultán kezébe a magyar korona? Hol őrizték a magyar felségjelvényeket külföldön? Melyik német császár írt először a magyar koronáról? Mikor ferdült el a Szent Korona keresztje? Valóban többször elrabolták és elásták a magyarok legfőbb kincsét? Hol koronázták a magyar uralkodókat a 16–20. században? Mióta használják a magyarok a szent koronás címerüket?

A FilmEver Stúdió alkotásában a Bárány testvérek egyedülálló módon minden magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony/Bratislava, Sopron, Budapest) és a magyar felségjelvény legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kalauzolják el a nézőket. Emellett a film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről. A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg. A film szerzői jogi védelem alatt áll, így kizárólag online oktatás céljára használható fel a jogszabályban rögzített (Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény) szabad felhasználás keretei között.

Az elmúlt esztendőkben elkészült a film német szinkronja, valamint angol, spanyol, orosz, szlovák, román és horvát feliratozású változata is. Az alkotásnak eddig mintegy száz magyarországi és külföldi bemutatója  volt, Bécstől a magyar koronázóvárosokon és Pozsonyon, valamint Moszkván át Kolozsvárig, Székelyföldig, Új-Zélandig, Amerikáig és legutóbb Kairóig. A nagy érdeklődésre tekintettel a film francia feliratos változata is készülőben van intézetünk tudományos tanácsadójának, Tóth Ferencnek köszönhetően.

A koronafilm díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-je 2019 elején látott napvilágot. A 2800 Ft árú DVD Magyarországon még megrendelhető intézetünkben (tel.: 06 1- 224 67 00/4624-es mellék, e-mail: ) és partnereinknél.