A Szent Korona 1978. évi hazatérésének 45. évfordulója alkalmából a 30. alkalommal megrendezett Gizella Napokon, a veszprémi Jezsuita templomban 2023. május 7-én fotókiállítás nyílt Szelényi Károly Magyar Örökség-díjas fotóművész alkotásaiból, amelyek a magyar koronázási jelvényeket mutatják be.

A nagy érdeklődés kísérte rendezvényt intézetünk tudományos tanácsadója, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza nyitotta meg a nemzeti ereklyénk jelentőségéről, kalandjairól és fotózásairól szóló nagyelőadásával.

Az eseményről tudósítás itt olvasható, a Veszprém TV felvétele pedig itt tekinthető meg.

palffy geza eloadast tart szelenyi karoly kiallitasan foto friedler magdolnaPálffy Géza előadást tart Szelényi Károly kiállításán. Fotó: Friedler Magdolna

Az igazi történelmi hangulatot varázsló veszprémvölgyi Jezsuita templomban tartott rendezvényen kollégánk Szelényi Károlynak a koronázási jelvények fotózása kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységét öt aspektusból mutatta be. Egyfelől felvázolta a királynék városa és a koronázási jelvények kapcsolatát. Másrészt kifejtette, miként vált 1978 után széles körben láthatóvá a története túlnyomó részét koronaládákban töltő Szent Korona a fotóművész színes fényképeinek köszönhetően. Harmadrészt, milyen kiemelkedő szereppel és eszmeiséggel bír legfőbb állami és nemzeti ereklyénk. Negyedrészt, milyen kalandok és megpróbáltatások érték koronánkat sok száz éves históriája folyamán, többek között a Glant Tibor, a Debreceni Egyetem oktatója által részletesen feltárt utolsó hazatérés alkalmával, amikor 1944 végén Veszprémbe is eljutott. Végül az előadó nemcsak a korona fotótörténetébe kalauzolta el a lelkes hallgatóságot, hanem a Lendület Kutatócsoport számos különleges felfedezését is ismertette.


Az előadáson felvázolt kutatási újdonságokat bemutató Lendület-kiadványok nagy része és a FilmEver Stúdióval közösen készített nyolcnyelvű koronafilm DVD-je – amelyben már Szelényi Károly legfrissebb (2016. évi) koronaképei is láthatóak – még kapható a BTK Történettudományi Intézetében (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B épület 4/44. szoba; tel.: [06 1] 224-6700/4624-es mellék, e-mail: ) és a BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203-1769, e-mail: ).