2023. november 21-én este a bécsi Collegium Hungaricumban intézetünk tudományos tanácsadója és a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza a kora újkori magyar királyné-koronázásokról tartott német nyelvű nagyelőadást.

A Von Veszprém bis Buda: Königinnenkrönungen im frühneuzeitlichen Ungarn címmel elhangzott referátum kapcsolódott a „Veszprém–Balaton 2023: Európa Kulturális Fővárosa” rendezvénysorozathoz is.

Pálffy Géza előadást tart a bécsi Collegium Hungaricumban. Fotó: Csik Erika

A jelentősebb érdeklődés kísérte rendezvényt a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, ifj. Bertényi Iván nyitotta meg és moderálta. Az előadást Bécs és Ausztria mellett még Horvát- és Csehországból, valamint Romániából és Szlovákiából érkezett kollégák is megtisztelték figyelmükkel.

Pálffy Géza bécsi előadása a magyar királynék koronázásának kevéssé ismert, kora újkori fejezeteibe kalauzolta el a hallgatóságot. A Szent Korona Kutatócsoport vezetője elsősorban az alábbi izgalmas kérdésekre kereste a választ: Milyen alapvető változásokat hozott az 1526. évi mohácsi csata a magyar királynék életében, illetve a „királynék városa”, Veszprém történetében? Hol koronázták a magyar királynékat a 16–19. században? Milyen küzdelmek folytak a kora újkorban a királynék koronázásának jogáért? Hány koronát használtak egy magyar királyné szertartásán?

Az esemény meghívója itt látható, képek pedig itt tekinthetők meg róla.