2023. november 30-án a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban intézetünk tudományos tanácsadója és a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza Új felfedezések a Szent Koronáról és különleges kalandjairól címmel tartott dupla előadást.

a szent koronaval kapcsolatos legujabb informaciokat osztotta meg dr. palffy geza az andrassys diakokkal a torizz klubban. foto bencsik adamA Szent Koronával kapcsolatos legújabb információkat osztotta meg Pálffy Géza az andrássys diákokkal a Törizz klubban.
Fotó: Bencsik Ádám/Békés Vármegyei Hírportál

A Törizz az Andrássyban! programsorozat keretében megtartott rendezvényt jelentős érdeklődés kísérte. Az eseményről a helyi sajtó itt és itt tudósított, a sorozatról pedig itt nézhető meg televíziós beszélgetés.

Pálffy Géza előadása elsősorban az alábbi izgalmas kérdésekre kereste a választ:

  • Mikor ferdülhetett el a Szent Korona keresztje?
  • Hol található a legkorábbi szent koronás, azaz mai magyar címeres országzászlónk?
  • Mikor volt törvényes egy magyar király koronázása – avagy mi a helyes válasz az érettségin?
  • Mik voltak a Szent Korona tizenegy külföldi útjának legfőbb rejtélyei?
  • Belviszályok idején és nyugati ellenség elől hova, miként és milyen magyarországi kalandok közepette menekítették a koronázási jelvényeket?
  • Mikor és hányszor járhatott a magyar korona a mai Békéscsaba közelében?

palffy geza eloadasat nagy szamu diaksag hallgattaPálffy Géza előadását nagyszámú diákság hallgatta

A Szent Korona hányattatásainak nyomába eredve a magyar történelem több sorsfordulója mellett a kora újkori Habsburg–magyar viszony és számos meghatározó történeti fogalom (pl. királyi Magyarország, szabadságharcok, kiegyezések stb.) is új megvilágításba került. Az előadást mind a diákok, mind a tanárok részéről kérdések sora és izgalmas eszmecsere követte.