2023. szeptember 29-én, pénteken 16 órától került sor a Kutatók Éjszakájára a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. A rendezvényre intézetünk munkatársai előadásokkal, filmvetítéssel, kerekasztal-beszélgetéssel és könyvvásárral is készültek. 

Pénteken 18 órától a Van képünk hozzá… című program keretében először Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs, osztályvezető tartott előadást A föld mélyétől az erszényig. Bányászat és pénzverés a középkorban címmel, majd 18.30-tól Skorka Renáta tudományos főmunkatárs Mit használ és hogy tolja. Középkori mesterségek képekben című előadását hallgatta meg a közönség. Munkatársaink többek között arról beszéltek, milyen fortélyokat vetettek be a középkori kézművesek műhelyeikben, hogyan készítettek a középkorban olívaolajat, mit keresett a vaddisznósörte a cipészműhelyben, hogyan találtak rá a bányászok a telérekre és miként hozták felszínre a föld mélyének kincsét.

A korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével készült Az Árpádok felemelkedése című filmet 19 órától tekintették meg az érdeklődők. A vetítés után az alkotók: intézetünk munkatársai közül Sudár Balázs tudományos főmunkatárs, Bácsatyai Dániel tudományos munkatárs és Zsoldos Attila kutatóprofesszor, valamint Takó Sándor, a film producere beszélgettek az este moderátorával, Weisz Boglárkával a magyarok korai történelméről, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség felemelkedésének történetéről.  

Az este folyamán a látogatók megvásárolhatták legújabb kiadványainkat és megismerhették a HUN-REN BTK kiadványszerkesztőségének munkáját is, Bardi Betty olvasószerkesztő segítségével. A könyvvásár a Budapest 150 –  Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósult meg.

Fotók: Szilágyi Adrienn, a Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban rendezvény főszervezője, a HUN-REN BTK TTI tudományos munkatársa

A részletes program elérhető a Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán.