Intézetünk és a Horvát Történeti Intézet Slavonski Brodban működő részlege (Hrvatski institut za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje) között 2022 őszétől tudományos együttműködés vette kezdetét, amelynek egyik első állomásaként nemzetközi konferenciát szerveztek 2023. május 11–12-én Slavonski Brodban.

slavonski brod tti

A Szlavónia politikai és kulturális érdekszférák ütközőpontjában 1500–1918 című tudományos tanácskozáson elhangzó előadásokból kiderült, hogy a ma Horvátországban fekvő Szlavóniának nevezett területre az elmúlt 500 évben egyaránt komoly hatással volt északról a Magyar Királyság, nyugatról Horvátország és délről az Oszmán Birodalom. Mindez egyaránt igaz az egyházi, kulturális, gazdasági és politikai berendezkedésre, így a terület megértéséhez mindegyik viszonyrendszer pontos ismerete szükséges.

Intézetünket Molnár Antal igazgató, Csaplár-Degovics Krisztián osztályvezető, és a Délkelet-Európa Története Osztály tudományos főmunkatársai, Demeter Gábor, Hornyák Árpád, Ress Imre, Sokcsevits Dénes és Varga Szabolcs képviselték, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Pécsi Tudományegyetem részéről pedig Gőzsy Zoltán vett részt a konferencián.

A tanulmányok horvát nyelven a Scrinia Slavonica folyóiratban jelennek majd meg, és jövőre Budapesten tartják a következő szimpóziumot.

A rendezvényről horvát nyelvű beszámoló itt olvasható.

A konferenciáról készült riport itt elérhető: