MaczoFerenc beszel a kutatcsoportl s a filmrl2020. február 14-én a Balassi Intézet Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatala szervezésében a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központban került sor a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 65 perces koronafilmjének angol feliratos, egyiptomi premierjére. Az épület gyönyörű dísztermében a kutatói teamet az utolsó (1916 végi) királykoronázás két kiadást megélt monográfiájának írója, Maczó Ferenc képviselte. Az eseményt Anba Ermia kopt püspök, a központ igazgatója, a kairói magyar és cseh nagykövet, Kveck Péter és Jan Fulík mellett megtisztelte jelenlétével a híres jezsuita szerzetes, Henri Boulad atya is.

 

A Lendlet koronafilmet vettettk Kairban 2020. februr 14 nA filmet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készítette még 2016-ban a Pálffy Géza vezette kutatócsoport legfőbb felfedezéseiről. Elkészült az alkotás német szinkronja, valamint angol, spanyol, orosz, szlovák, román és horvát feliratozású változata is. Az egyiptomi bemutatót mintegy száz magyarországi és külföldi vetítés (Bécstől a magyar koronázóvárosokon és Pozsonyon, valamint Moszkván át Kolozsvárig, Székelyföldig, Új-Zélandig és Amerikáig) után rendezték meg. A film francia feliratos változata is készülőben van intézetünk tudományos tanácsadójának, Tóth Ferencnek köszönhetően.

Anba Ermia kopt pspk Macz Ferenctl ajndkba kapja a Kutatcsoport kiadvnyaitA tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 közepe óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni, elsősorban az 1526 és 1918 közötti időszakból, amikor a Habsburg-dinasztiának köszönhetően Közép-Európa és Magyarország története szorosan összekapcsolódott. A film olyan izgalmas kérdésekre keres választ, hogy miként került 1529-ben a világhódító Szulejmán szultán kezébe a magyar korona? Hol őrizték a magyar felségjelvényeket külföldön? Melyik német császár írt először a magyar koronáról? Mikor ferdült el a Szent Korona keresztje? Valóban többször elrabolták és elásták a magyarok legfőbb kincsét? Hol koronázták a magyar uralkodókat a 16–20. században? Mióta használják a magyarok a szent koronás címerüket? A FilmEver Stúdió alkotásában a Bárány testvérek egyedülálló módon minden magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony/Bratislava, Sopron, Budapest) és a magyar felségjelvény legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kalauzolják el a nézőket. Emellett a film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről. A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg.

A koronafilm díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-je 2019 elején látott napvilágot. A Kairóban is népszerűsített kiadványnak és a filmvetítésnek köszönhetően a kutatócsoport eddigi legfontosabb eredményei és legfőbb nemzeti ereklyénk az egyiptomi keresztény nagyközönség számára is megismerhetővé váltak. Így a film Európa, Észak-Amerika és Ausztrália–Óceánia után immár egy negyedik kontinensre, Afrikába is eljutott.

A 2800 Ft árú DVD Magyarországon még kapható vagy megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B épület 4/44. szoba; tel.: (06 1) 224 67 00/4624-es mellék, e-mail: ) és a Penna Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ), továbbá partnereinknél.