2020 karácsonya előtt látott napvilágot a Magyar Nemzeti Múzeum és a Martin Opitz Kiadó gondozásában Tóth Csaba Pénzek színes világa című könyve, amely az azonos nevű vlog alapján készült. A Nemzeti Múzeum munkatársa és egyben a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja a karantén kezdetekor indította pénztörténeti tematikájú videósorozatát, amelynek egyes részei kezdetben napi, majd ősztől heti rendszerességgel kerültek fel a Múzeum Facebook-profiljára és YouTube-csatornájára. Ebből az immáron közel 200 epizódból nyújt reprezentatív válogatást az egységes szerkesztési elveket követő kötet.

A kiadvány rövid, ugyanakkor informatív szövegeket tartalmaz, 224 oldalon közel ezer színes fényképpel, tizenegy tematikai egységbe rendezve, amelyek közül az egyik fejezet a Királyok, királynők, királynék címet viseli. A fejezet akár a szerzőnek a kutatócsoportban végzett munkája kvintesszenciájaként is felfogható, hiszen 2016-ban jelent meg először magyarul, majd 2019-ben angol nyelven az a Pálffy Gézával, intézetünk tudományos tanácsadójával, a kutatócsoport vezetőjével és Soltész Ferenc Gábor numizmatikussal közösen összeállított vaskos katalógus, amely a magyar uralkodókoronázások numizmatikai emlékanyagát foglalja össze. A háromperces videók e tematikához kapcsolódó részeiben a koronázási érmekkel kapcsolatos legérdekesebb, legszínesebb, a nagyközönség számára is izgalmas történetek ismertetésére került sor, folytatva ezzel egyben a „Lendület” Kutatócsoport hagyományát az igényes ismeretterjesztésre.

A kötet ára 5900 Ft. Megvásárolható, illetve megrendelhető a Martin Opitz Kiadó honlapján, valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban hétfő–szerda–péntek 13:00 és 17:00 óra között (Bp. 1053 Budapest, Magyar u. 40. tel.: 06–30–203–1769, e-mail: ).