2021 júliusában a belgiumi Brepols Kiadó gondozásában jelent meg az Eagles Looking East and West: Dynasty, Ritual and Representation in Habsburg Hungary and Spain című "Lendület"-tanulmánykötet. A Habsburg-dinasztia osztrák és spanyol ágának kora újkori uralkodói és hatalmi reprezentációjáról szóló könyvet Martí Tibor, intézetünk tudományos munkatársa, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja és Roberto Quirós Rosado, a madridi Autónoma Egyetem Kora Újkori Tanszékének adjunktusa szerkesztették. A munka – amelyhez hasonló a témában még sohasem látott napvilágot – a kiadó Habsburg Worlds sorozatának 4. kötete; tartalomjegyzéke itt olvasható.

A kötetet 2021. október 9-én külön workshoppal egybekötött intézeti ismertetést követően több nemzetközi online-fórumon is bemutatták. 2021. november 24-én a spanyol nyelvterület kora újkorral foglalkozó történészeit – főleg a latin-amerikai országok kora újkoros kutatóit – összefogó argentin alapítású szervezet, a Grupo de Investigación en Historia de Europa Moderna által rendezett nemzetközi konferencia (XIV Coloquio Internacional De Historiografía Europea, XI Jornadas de Estudios sobre la Modernidad Clásica, Mar del Plata, 2021. november 23–26.) keretében Roberto Quirós Rosado spanyol kollégánk mutatta be a kötetet.

2021. december 9-én pedig az amerikai University of California (Berkeley) posztdoktor kutatója és oktatója, Krzysztof Odyniec készített interjút Martí Tibor kollégánkkal. Az Egyesült Államokon kívül számos más területen (pl. Ausztráliában) is igen népszerű New Books in History Podcast számára készült adás kiváló lehetőséget kínált a kötet részletesebb ismertetésére. Az angol nyelvű interjú itt hallgatható meg, amelynek spanyolul is elkészült változata hamarosan ugyancsak elérhető lesz a világhálón. A beszélgetés során munkatársunk örömmel válaszolt a saját kutatásaival (pl. az Aranygyapjas Rend történetével, a spanyolországi hungarika-gyűjtéssel, az Esterházy család történetével stb.) kapcsolatos kérdésekre is.