2024. február 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Magyarország történeti atlasza 1526–1711 és A középkori Magyar Királyság történeti kronológiája, 997–1526 című köteteit.

A rendezvényen az érdeklődőket Szőts Zoltán Oszkár moderátor, az Újkor.hu főszerkesztője köszöntötte, majd bemutatta a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit: Molnár Antal igazgatót; továbbá a Magyarország történeti atlasza 1526–1711 című kötet főszerkesztőjét, Oborni Teréz tudományos főmunkatársat, a kötet szerkesztőjét, Pálffy Géza tudományos tanácsadót és a kötetben a térképeket készítő Nagy Béla térképészt, valamint A középkori Magyar Királyság történeti kronológiája, 997–1526 című kötet főszerkesztőjét, Weisz Boglárka tudományos főmunkatársat és szerkesztőjét, Pálosfalvi Tamás tudományos főmunkatársat.

A beszélgetés során szó volt a szakkönyvkiadás intézményi hátteréről, a bemutatott kötetek historiográfiai és munkacsoporti előzményeiről, továbbá arról is, melyek voltak a legnagyobb nehézségek, amiket le kellett küzdeni a munka során, mik a legfontosabb eredmények, miben jelentenek újdonságot ezek a kötetek a korábbi hasonló típusú kiadványokhoz képest, illetve mikorra várható a folytatás.

Szőts-Rajkó Kinga beszámolója az Újkor.hu történettudományi ismeretterjesztő portál oldalán itt elérhető, a Kossuth Rádióban megjelent riport pedig itt hallgatható meg.