Démystifier l’Europe centrale. Bohême, Hongrie et Pologne du VIIe au XVIe siècle (Közép-Európa demisztifikálása. Csehország, Magyarország és Lengyelország a VII–XVI. században) címmel francia nyelvű kézikönyv és enciklopédia jelent meg Marie-Madeleine de Cevins (Université de Rennes 2) szerkesztésében és a Passés/Composés kiadó gondozásában. A kötet borítója itt, címnegyede tartalomjegyzéke itt, a szócikkek jegyzéke itt érhető el. A kiadvány papír alapon és e-book formátumban egyaránt megrendelhető itt.

A 994 oldalas kiadvány elkészültében társszerkesztőként – Olivier Marin (Université Sorbonne Paris Nord), Martin Nejedlý (Károly Egyetem, Prága) és Przemysław Wiszewski (Wrocławi Egyetem) mellett – intézetünk tudományos tanácsadója, Csukovits Enikő is közreműködött. A vállalkozásba 15 ország összesen 96 kutatója kapcsolódott be. A 9 bevezető fejezet megírásában kollégáink közül Csukovits Enikő és Tringli István, az enciklopédia 466 szócikkének elkészítésében Bácsatyai Dániel, Bagi Dániel, Csákó Judit, Csukovits Enikő, Pálosfalvi Tamás, Skorka Renáta, Tringli István, Weisz Boglárka és Zsoldos Attila vettek részt.

A jövőben minden bizonnyal felsőoktatási segédkönyvként is kiválóan használható kötet értéke abban rejlik, hogy a francia nyelvű olvasóközönség számára is megismerhetővé teszi a közép-európai régió középkori fejlődésének folyamatait. 

A közikönyvet a MECERN Book Corner rendezvénysorozat keretében Éloïse Adde (CEU, Bécs), Bagi Dániel, valamint Julia Burkhardt (Ludwig-Maximilians-Universität) mutatták be 2021. november 2-án.