Augusztus 20. alkalmából ismét figyelmet kaptak a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tudományos felfedezései. Míg intézetünk tudományos tanácsadója és a kutatócsoport-vezetője, Pálffy Géza 2022. augusztus 20-án közel félórás interjút adott a KARC FM Rádiónak, addig a Duna TV a tavaly készült, a Történetek a Szent Koronáról című, fél órás dokumentumfilmet vetítette. Végül 2022 augusztus 22-én a Vajai Művelődési Ház és Könyvtárban a kutatócsoport nagy koronafilmjét láthatták az érdeklődők. A rádióriport itt hallgatható meg, a rövidebb dokumentumfilm pedig itt látható.

 A KARC FM-interjút Csesznák Anikó szerkesztő–műsorvezető készítette a Gyereksarok című magazinműsor számára, részletesen beszámolva az interdiszciplináris kutatói team elmúlt évekbeli legfontosabb újdonságairól. Többek között arról, miként kellett korrigálni az érettségi tételt a törvényes magyar koronázások kapcsán a "Lendület"-kutatások nyomán? Vagy hogyan járultak hozzá az akadémiai kutatások nemzeti ereklyénk kalandos históriájának alaposabb megismeréséhez?, illetve miként nyitott a fiatal generációk és a nemzetközi nagyközönség felé koronafilmjével a "Lendület" Kutatócsoport? – hogy csak néhány kiemelkedő témát említsünk. Ám természetesen nem hiányozhatott az interjúból a legkorábbi koronázási országzászló (1618) bemutatása, legfőbb nemzeti kincsünk nemrég feltárt külföldi útjainak ismertetése sem. Emellett a riportban figyelmet szenteltek a koronázások állandó tárgyai mellett az alkalmi koronázási kincseknek (koronázási érmeknek, zászlóknak stb.) is.

 A Történetek a Szent Koronáról című dokumentumfilmet 2021-ben Bartha Krisztina rendezte. A munka a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéjének három izgalmas fejezetébe kalauzolta el a nézőket. A korona jelentőségét bemutató rövid bevezetőt A láda titkai című rész követte, amelyben a "Lendület" Kutatócsoport vezetője a Magyar Nemzeti Múzeumban található koronaláda kincseit, páratlan kalandjait és 1638. februári feltörését mutatta be, amikor Mária Anna királyné (III. Ferdinánd felesége) pozsonyi királyné-koronázása előtt nagy valószínűség szerint a felségjelvény keresztje elferdülhetett. Ezt követte A nagy koronarablás című epizód, mely a Szent Korona 1440. évi nevezetes ellopását dolgozta fel, mégpedig az egykori helyszínen, Visegrádon készült felvételek segítségével Buzás Gergely régész–művészettörténésznek, az MNM Mátyás Király Múzeuma igazgatójának szakértő tolmácsolásában. Végül Az utolsó magyar királykoronázás című részben az 1916. december végi budapesti ceremónia kulisszatitkait elsősorban Maczó Ferenc történész ismertette, egykori filmfelvételek segítségével és két kiadást megélt "Lendület"-monográfiája alapján. Rajtuk kívül több alkalommal közreműködött a filmben a kutatócsoport tagja, Gödölle Mátyás történész–művészettörténész, az MNM szakmuzeológusa is, aki koronánk és az utolsó koronázás ábrázolásairól beszélt.

A kutatócsoport kilenc nyelvre lefordított és ezúttal Vaján bemutatott nagy koronafilmjét (A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában) a FilmEver Stúdió készítette még 2016–2017-ben Bárány Krisztián rendezésében. Eddigi több mint száz magyarországi és öt kontinensen zajlott külföldi vetítései (Bécstől a magyar koronázóvárosokon és Pozsonyon át Kolozsvárig, Székelyföldig és Új-Zélandig, Moszkváig és Kairóig) után, a pandémiát követően a filmet legutóbb Kőszegen és Veszprémben láthatták az érdeklődők. A koronafilm magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg, díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-je pedig megvásárolható, illetve megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetében (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép., 4/44. szoba; tel.: 06-1-224-6700/4624, 4626-os mellékek, e-mail: ; ), valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban naponta 13:00 és 17:00 óra között (Bp. 1053 Magyar u. 40. tel.: 06-30-203-1769, e-mail: ).